Tropické plody ve Vietnamu
Mangostana lahodná
Mangostana je lahodné ovoce, které je jedinečné v jihovýchodní Asii. Ovoce je extrémně těžké. Kůra z mangostany lahodné je tmavá purpurově značená nažloutlou pryskyřicí. Ve velikosti a tvaru je podobná jako japonský tomel, nebo malé rajče..
Kdy krájet v rovníku, mangostana lahodné výnosy bílé části masa. Tyto části chuť sladký a trpký a má slabou kyselinu pachuť podobný jako hrozny nebo jahody.
|
|
Rambutan
Rambutan, také známý neoficiálně jako vlasatý Cherry, jeho původ je v tropické nížině Malajsie. Jméno rambutan je odvozeno od malajského „vlasy“. Dnes se rambutan rozrostl v Mekong Deltě Vietnamu. Ovoce je asi 5 cm dlouhé a má měkké masité vlasy po celém povrchu. Slupka se mění ze zelené, žluté k červené jak ovoce zraje. Dužina je bílá a osvěživá. Rambutan roste ve velkých chomáčích na stromech, které jsou 20 m vysoké.
|
Sapodilla
Sapodilla je jedním z několika plodů, které byly přivezeny do jihovýchodní Asie z centrální Ameriky. Zralé ovoce je velmi sladké, a má melasitou příchuť. Slupka je tenká a hnědá, dužina je světle hnědá. Nejlepší jíst pár dní po sběru.
|
|