Hlavní stránka ICT Astro a Kosmos Vtipy Návštěvní kniha Download Věda a technika Gastronomie Ankety Chat Superkniha Shoutboard Mail to Zdraví Stařinky Mapa serveru

Dezerty

 

Babinčin jablkový koláč

Potřebujeme na 8 porcí: 500 g hladké mouky, 180 g Hery, 180 g cukru, 2 vejce, 1 sáček prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce mléka, dle chuti citronová kúra

Vše zpracujeme v hladké těsto, ze kterého uděláme bochánek a necháme ho 1/2 hodiny odpočinout.

Potom těsto rozděláme na 2 stejné díly a vyválíme placky. Jednu placku dáme na plech vymazaný a vysypaný drobečky z piškotů.

Na placku rozložíme nastrouhaná jablka, posypeme je skořicí, pokapeme máslem a zakryjeme druhou plackou, kterou potřeme vajíčkem a propícháme vidličkou. Pečeme dorůžova.

Doba přípravy: 60 minut

 

Žmolenkový meruňkový koláč

Potřebujeme na 1koláč - 16 porcí:

Kynuté těsto: 50 g Hery, 300 g hladké mouky, 60 g cukru moučka, 20 g droždí, 100 ml mléka, 1 ks vejce, 1 špetku soli

Náplň: 200 g meruněk, 250 g měkkého tvarohu, 1 ks vejce, 150 g moučkového cukru, 1 lístky vanilkového cukru

Z droždí, lžičky cukru a 50 ml vlažného mléka připravíme kvásek. Změklou Heru utřeme s cukrem a vejcem. Přidáme mouku, sůl, kvásek a zbylé vlažné mléko. Těsto necháme vykynout. Pak ho rozválíme a vyložíme jím kulatou formu a necháme znovu vykynout. Celou plochu těsta potřeme tvarohovou náplní, kterou připravíme smícháním tvarohu s vejcem, vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem. Na ni poklademe půlky meruněk, posypeme žmolenkou a dáme péct.

Žmolenka: 1 dílek Hery (50 g), 80 g mouka polohrubá, 60 g cukr krupice, 1 vanilkový cukr

Všechny suroviny zpracujeme rukama, až získáme posypku drobivé konzistence.

Doba přípravy: 30 minut

 

Kokosová Mňamka

Potřebujeme na 16 porcí: 30 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru moučky, 3 vejce, 1/4 l mléka, 1 sáček prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 15 dkg kokosu strouhaného, 7 dkg cukru moučky, 1 kelímek Rama Cremefine na šlehání, 8 lžic rozpuštěné Rama Creme Bonjour máslová pochoutka

Hl. mouku, 25 dkg cukru, vejce, prášek do peč, vanilkový cukr, mléko smícháme a těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, na to nasypeme 7 dkg cukru smícháného s kokosem a dáme upéct. Ještě horkou buchtu polijeme (dělám lžící) Ramou Cremefine smíchanou s rozpuštěnou Ramou.

Doba přípravy: 30 minut

 

Jablečný chlebíček

Potřebujeme na 4 porce: 150 g hrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 180 g medu, 5 vajec, 300 g nastrouhaných jablek, 3 lžíce piškotových drobků, 2 lžíce kakaa, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky kypřicího prášku, dle potřeby tuk na vymazání chlebíčkové formy, dle potřeby strouhanka na vysypání chlebíčkové formy, 2 lžíce nasekaných ořechů na ozdobení, 100 g čokolády na vaření, 60 g ztuženého tuku.

Nahrubo nastrouhaná jablka posypeme piškotovými drobky a promícháme. Žloutky s cukrem a medem vyšleháme do pěny, mouku smícháme s kakaem, skořicí a kypřicím práškem, přidáme s jablky k vyšlehané hmotě a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené chlebíčkové formy a upečeme. Pečeme 45 minut při teplotě 170 stupňů Celsia. Chlebíček necháme trochu zchladnout, vyklopíme ho z formy a po zchladnutí polijeme čokoládovou polevou a posypeme nasekanými ořechy. Příprava čokoládové polevy: V horké lázni rozpustíme čokoládu a tuk a dohladka vymícháme. Když začne poleva houstnout, chlebíček jí polijeme.

Doba přípravy: 1 hodina a 15 minut

 

Piškotový korpus

Potřebujeme: 20 dkg polohrubé mouky, 16 dkg cukru krupice, 4 vejce, 1/2 balení prášku do pečiva, 2 lžíce horké vody.

Vejce s cukrem vyšlehat do pěny. Potom lehce vmíchat mouku s práškem do pečiva a teprve nakonec vmíchat horkou vodu. Péct ve vymazané a vysypané formě.

Doba přípravy: 30 minut.

 

Mandlové lupínky

Potřebujeme: 4 bílky, 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg hladké mouky, 1 sáček mandlí.

Cukr a bílky umícháme do pěny, přidáme mouku, zamícháme, nakonec přidáme celé neloupané mandle. Nalejeme do formy na srnčí hřbet (vymazané a vysypané) a pomalu pořádně propečeme. Ještě horké vyklopíme, zabalíme do utěrky a necháme do druhého dne proležet. Potom nakrájíme ostrým nožem na co nejtenčí lupínky, rozložíme na plech s pečícím papírem a dorůžova upečeme.

Doba přípravy: 1 hod.

 

Bezlepkové skořicové cookies

Potřebujeme na 2 porce: 25 g Rama Creme Bonjour máslová pochoutka, 50 g rýžové mouky, 0,5 ks jemně nastrouhaného jablka, 1 lžíce třtinového cukru nebo krystalu, 6 ks nadrobno nakrájených sušených meruněk, 3 špetky skořice
2 lžíce sezamových semínek.

Předehřej troubu na 250°C. V misce vidličkou promíchej mouku s Ramou. Přidej jablko, cukr, skořici a meruňky. Zpracuj vařečkou, až vznikne koule těsta. Na plech polož papír na pečení (nebo vymaž olejem). Těsto rozděl na kousky, polož na papír a lžící „splácni“ na sušenkový tvar. Každou cookie posyp 0,5 lžičkou semínek a lehce zatlač. Peč 20-25 minut. Nechej 2-3 minuty odstát na plechu a pak je sejmi a nechej vychladit na mřížce. Z tohoto množství vyjde cca 8 kousků, nejlepší jsou čerstvé!

Doba přípravy: 45 minut.

 

Buchty mojí babičky

Potřebujeme na 10 porcí: 1 kg polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, z 1/2 ks citronu kůru, 1 sáček vanilkového cukru, 14 dkg pískového cukru, 4 dkg droždí, 1/2 l mléka, 12 dkg Hery, 2 ks žloutků.

Z trošky mléka, mouky, cukru a droždí si připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, citrónovou kůru a žloutky. Přidáme kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme rozpustili Heru. Vypracujeme měkké, jemné těsto a dáme ho kynout. Po vykynutí z těsta vyválíme placku asi 1,5 cm silnou, nakrájíme obdélníčky, které plníme nádivkou (jablkovou, povidlovou, tvarohovou, makovou) nebo čerstvým ovocem. Uděláme buchtičky a složíme je do pekáče vymazaného olejem, po straně každou buchtičku potřeme olejem. Hotové buchty necháme ještě vykynout, poté je na povrchu potřeme olejem a v horké troubě je upečeme dočervena. Prochladlé vyklopíme a pocukrujeme. Péci v elektrické troubě na 175°C nebo v plynové stupeň číslo 2.

Doba přípravy: 1 hod. 45 min.

 

Rohlíčky s ořechovou náplní

Potřebujeme na 40 porcí: 1/2 kg hladké mouky, 250 ml Rama Cremefine na šlehání, 1 balení Hera, 1/2 balení prášku do pečiva, 15 dkg mletých ořechů, 10 dkg krupicového cukru, 3 dcl mléka, 15 dkg mletých piškotů, 1 lžíce rumu, 1 sáček vanilkového cukru.

Z hladké mouky, Ramy, Hery a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které dáme na půl hodiny do ledničky odpočinout. Potom rozdělíme na 5 dílů, každý vyválíme do kruhu a ten rozdělíme na 8 dílků. Každý naplníme nádivkou a stočíme do tvaru rohlíčku. Ořechová nádivka: svaříme mléko s cukrem, přidáme mleté ořechy a 2 minuty vaříme. Po odstavení přidáme mleté piškoty, rum a vanilkový cukr. Po upečení je možné ještě obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru, není však nutné.

Doba přípravy: 1 hod. 30 min.

 

Mrkvové placičky

Potřebujeme na 4 porcí: 1/2 kg mrkve, 30 dkg hl.mouky, špetku soli, 2 lžíce moučkového cukru, 1/2 balení droždí, 10 g Rama Creme Bonjour máslová pochoutka, 1 hrneček oleje, 1 hrneček Rama Cremefine na šlehání.

Jemně nastrouhanou mrkev zasypeme moukou, zalijeme mlékem, osolíme, osladíme, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zaděláme v těsto. Tvoříme placičky a na oleji smažíme. Pocukrujeme, jemně posypeme skořicí a podáváme buď teplé či studené.

Doba přípravy: 1 hod. 

 

Tvarohové řezy s meruňkami

Potřebujeme na 10 porcí: 22 dkg polohrubé mouky, 10 dkg Hera, 15 dkg mletého cukru, 1/2 balení prášku do pečiva, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček vanilkového pudingu, 1/2 kg tvarohu (raději kostky), 1/4 kg meruněk nebo kompotu, 8 lžic mléka

Těsto: mouku, Heru, 10 dkg cukru, 1 žloutek, prášek do pečiva, 4 lžíce mléka dáme do misky nebo na vál a uděláme těsto. Namačkáme ho na menší plech nebo do větší remosky, poklademe nakrájenými meruňkami a nahoru dáme náplň z tvarohu.

Náplň: tvaroh, mléko, 1 žloutek, vanilkový cukr, puding a 5 dkg mletého cukru smícháme, ze dvou bílků uděláme sníh a zamícháme do náplně, natřeme na meruňky a dáme do trouby. Pečeme asi 1/2 hodiny na 180°C.

Doba přípravy:  45 min.

 

Hrníčkový koláč

Potřebujeme na 6 porcí: 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1/8 balení rozpuštěné Rama Creme Bonjour máslová pochoutka, 1 vejce, 1 hrneček mléka, 1/2 balení prášku do pečiva.

Vše smíchat a dát na vymaštěný a vysypaný plech - upéct v troubě! Posypat cukrem.

Pro vylepšení můžeme poklást ovocem - dle vlastního výběru!

Doba přípravy: 1 hod. 

 

Moučník z cukety

Potřebujeme na 6 porcí: 2 vejce, 20 dkg moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce oleje, 35 dkg polohrubé mouky, 1 sáček prášek do pečiva, 35 dkg nastrouhané cukety.

Výše uvedené ingredience smíchat dohromady, dát na vymaštěný a vysypaný plech a upéct v troubě!!

Doba přípravy: 1 hod. 

 

Kakaový dort

Potřebujeme na 6 porcí: 1 balení kakaa, 3 dcl vody, 25 dkg Rama Creme Bonjour máslová pochoutka, 15 dkg cukru, 2 balení piškotů, 1 vejce, 1 balení alobalu, 1 balení Rama Cremefine na šlehání.

3 dcl vody se uvaří s celým kakaem a nechá se vychladnout. Do vychladlého a uvařeného kakaa se vmíchá celá Rama, cukr a vejce. Do této vymíchané Ramy se přidají piškoty - necelé 2 balíčky.Dortová forma se vyloží alobalem, včetně stěn, vymíchaná hmota se dá do formy a nechá se v ledničce asi 12 hodin odpočinout. Krájíme a můžeme přizdobit šlehačkou!

Doba přípravy: 1 hod.

 

Jogurtová bublanina

Potřebujeme na 6 porcí: 1 kelímek jogurtu, 2,5 šálku polohrubá mouka, 2,5 šálku moučkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 2 vejce

Všechno smíchat dohromady - utřít těsto, nalít na vymaštěný a vysypaný plech - upéct v troubě. Možno i poklást ovocem - jak čerstvým tak zavařeným.

Doba přípravy: 1 hod.

 

Meruňky plné sluníčka

Potřebujeme na 8 porcí: 2 vejce, 60 g cukru krupice, 70 g hladké mouky, 1/2 balení prášku do pečiva, 2 lžíce oleje, 200 g meruněk, 100 g kiwi, 100 g hroznového vína, 100 g jahod, 100 g broskví, 100 g meruňkové marmelády, 1 balení čirého dortového želé.

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Přilijte olej a těsto naplňte do dortové formy a průměru 26 cm. Pečte při 160°C asi 45 min. Po upečení nechte korpus ve formě vychladnout. Všechno ovoce opláchněte a nechte okapat. Povrch vychladlého korpusu potřete marmeládou. Ovoce podle potřeby nakrájejte na menší kousky a rozložte na dort. Dortové želé připravte podle návodu a ovoce jím přelijte. Dort uložte do chladničky asi na hodinu, aby ztuhnul. Pak opatrně sundejte formu a dort nakrájejte.

Doba přípravy: 1 hod. 30 min.

 

Sádlové koláčky

Potřebujeme na 40 ks: 15 dkg sádla, 16 dkg hladké mouky, 18 dkg cukru moučka, 4 dkg kakaa, dle potřeby marmeláda a ořechy.

Všechny suroviny smíchat dohromady a vypracovat v hladké těsto. Z těsta vytvořit malé kuličky, do kterých se na plechu udělá vařečkou důlek, do něho dát trošku marmelády a zdobit ořechem. Peče se jen chviličku a nutné hlídat.

Doba přípravy: 1 hod.

 

Legionářské řezy

Potřebujeme na 10 porcí: 40 dkg polohrubé mouky, 10 dkg moučkového cukru, 20 dkg Hera, 1/2 balení prášku do pečiva, 4 ks žloutků, 10 dkg pískového cukru, 15 dkg kokosové moučky, 4 ks bílků, 10 dkg marmelády.

Z mouky, moučkového cukru, prášku do pečiva, Hery a žloutků na vále vypracujeme těsto, které rozválíme na vymazaný plech. Těsto potřeme marmeládou a na tu rozetřeme směs: z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme pískový cukr a kokosovou moučku. Pečeme v předehřáté troubě 30 - 35 minut. V elektrické troubě na 170°C a v plynové stupeň č. 2.

Doba přípravy: 1 hod.

 

| Seznam |Google| Atlas | Webzdarma | iDNES | iZITRA | IDOS | ICQ | Quick | Centrum | Yahoo | Eurotel | Webcams | Novinky | Cestiny | Martin |

 

* Kurzy * Last minute * Letenky * Kurzy akcie a burza * Reality a bydlení * Akcie * Rejstřík * Hotel Prague *