Hlavní stránka ICT Astro a Kosmos Vtipy Návštěvní kniha Download Věda a technika Gastronomie Ankety Chat Superkniha Shoutboard Mail to Zdraví Stařinky Mapa serveru

Nejlepší letní recepty

 

Lahůdkový těstovinový salát

Doba přípravy: 20 - 30 minut

Pro 4 osoby

Potřebujete: 300 g těstovin (motýlků), 200 g mraženého hrášku, velké rajče, 10 sušených rajčat v oleji, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky octa, nejlépe vinného bílého, stroužek česneku, velkou hrst bazalkových lístků (lze nahradit petrželkou nebo mátou) 80 g pršutu (sušená šunka) nebo ostřejšího suchého italského salámu, nakrájeného na tenké plátky, sůl a pepř na dochucení.

  1. Těstoviny vsypte do hrnce s vroucí osolenou vodou, stáhněte olej a vařte osm minut. Přisypte hrášek a ještě dvě minuty povařte. Sceďte a rychle zchlaďte studenou vodou.

  2. Zatímco se těstoviny vaří, nakrájejte rajče a rozmixujte ho s polovinou sušených rajčat, olivovým olejem, octem, česnekem a několika lístky bylinek. Osolte a opepřete, důkladně dohladka rozmixujte a vlijte do velké salátové mísy.

  3. Přisypte těstoviny s hráškem. Zbylá sušená rajčata nakrájejte na silnější plátky a přidejte je do salátu se zbytkem bazalky. Vhoďte pršut nebo salám a všechno promíchejte.

Tvarohový koláč s ostružinami

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut na pečení

Na 8 řezů

Potřebujete: 170 g polohrubé mouky, 125 g změklého másla, 125 g tvarohu, 125 g krupicového cukru (nejlépe přírodního), hrst ostružin, 2 bílky a 2 žloutky (zvlášť), 1/2 sáčku kypřícího prášku, 1/2 sáčku vanilinového cukru, asi 2 lžíce vlažného mléka, kůru z půlky citronu, máslo a strouhanku na vymazání formy, moučkový cukr a mouku na poprášení ovoce.

  1. Máslo utřete s cukrem a po jednom přidejte žloutky. Vetřete tvaroh, vanilinový cukr a citronovou kůru. Směs zřeďte mlékem a lehce promíchejte.

  2. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů Celsia). Do mísy prosijte mouku s kypřícím práškem. Přisypte k základu těsta a promíchejte. Bílky ušlehejte do tuha a opatrně vetřete do těsta.

  3. Těsto přemístěte do vymazané a strouhankou vysypané formy o průměru 23 cm a poklaďte ovocem, posypaným trochou mouky (těstem nepropadne).

  4. Pečte asi 30 minut. Hotový koláč poprašte moučkovým cukrem.

Lívance s borůvkami

Doba přípravy: 30 minut

Pro 4 osoby

Potřebujete: 200 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 1 vejce, 300 ml mléka, 1 lžíci rozpuštěného másla, 150 g borůvek nebo jiného drobného ovoce, slunečnicový olej na smažení. Na omáčku: 6 lžic světlého medu, 3 lžíce rumu (pro děti vynechejte), 2 lžíce citronové šťávy.

  1. V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Přidejte mléko rozšlehané s vejcem. Vidličkou nebo metličkou ušlehejte husté těsto, přidejte rozpuštěné máslo a polovinu borůvek.

  2. Na pánvi rozehřejte na vyšší teplotu půl lžíce oleje. Naběračkou nebo lžící vlijte trochu těsta a krouživým pohybem vytvořte placku o průměru zhruba osm centimetrů. Smažte asi tři minuty, dokud nezačnou vyskakovat typické hnědé puchýřky, pak lívanec obraťte a smažte další dvě až tři minuty. Nechte odsát přebytečný tuk na vrstvě kuchyňského papíru.

  3. Pomocí vidličky prošlehejte suroviny na omáčku, vlijte ji do džbánku. Přelijte jí lívance.

Marinované vepřové kotlety

Doba přípravy: 20 minut + nejméně 1 hodina na marinování

Pro 4 osoby

Potřebujete: lžíci sušeného nebo čerstvého nasekaného tymiánu, stroužek česneku, utřený nebo prolisovaný, 2 lžíce olivového oleje, kůru a šťávu z jednoho citronu, sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý, 4 vepřové kotlety bez kosti, 4 lžíce bazalkového pesta (nabízejí supermarkety v koutcích zahraničních kuchyní)

  1. V misce pečlivě smíchejte tymián, česnek, sůl, pepř, citronovou šťávu, kůru a lžíci oleje. Voňavou směsí pak potřete kotlety, dejte je do chladničky a nechte je v marinádě nejméně hodinu proležet.

  2. Poté v silnostěnné pánvi rozehřejte zbytek oleje a maso na něm opečte z obou stran dozlatova. Pokud jsou plátky masa vyšší, podlijte je trochou vody a přikryté asi čtvrt hodiny poduste (zaručeně se propečou a ještě trochu zkřehnou).

  3. Kotlety rozdělte na talíře. Na každý kousek masa dejte lžíci bazalkového pesta. Doporučujeme podávat s rýží nebo se šťouchanými brambory.

Křupavý salát s medovou zálivkou

Doba přípravy: 20 minut

Pro 4 osoby

Potřebujete: 1 zelený salát, 1 salátovou okurku, 1 cibuli (nejlépe červenou), 400 g pečeného krůtího masa, 1 kiwi, 1 mrkev, hrst oříšků nebo mandlí, sušenou chilli papričku. Na zálivku: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce tekutého medu.

  1. Suroviny na zálivku prošlehejte v misce vidličkou. Listy hlávkového salátu natrhejte na menší kousky, okurku nakrájejte na co nejtenčí plátky, cibuli na kolečka, mrkev na tenké proužky. Kiwi rovněž nakrájejte na plátky.

  2. Oříšky opečte na plechu v troubě (trvá to pět až deset minut) anebo na pánvi, můžete úplně nasucho nebo jen s trochou oleje. (Pozor, rády se připalují.) Zeleninu a ovoce navršte na mísu, posypte tenkými proužky pečeného krůtího masa (nejlépe tmavého i světlého) a poté praženými ořechy a rozdrcenou chilli papričkou. Těsně před podáváním salát promíchejte se zálivkou.

Telecí s cibulkami

Doba přípravy: 15 minut + 90 minut na dušení

Pro 4 osoby.

Potřebujeme: 1 kg telecího (případně hovězí kližky nebo roštěné), 1 kg malých cibulek (šalotek), 1 mrkev, nakrájenou na kolečka, 3 lžíce másla, 250 ml vinného octa, 4 oloupaná, pokrájená rajčata, 4 stroužky česneku, nakrájené, 2 bobkové listy, snítku tymiánu, nejlépe čerstvého, 120 ml červeného vína, nejlépe řeckého, 250 ml olivového oleje, kousek skořice, sůl a pepř na dochucení, 200 g fety na ozdobu

  1. Maso nakrájejte na čtyři silnější plátky a osmahněte na másle. Podlijte vínem, osolte, opepřete, přihoďte mrkev, rajčata, česnek, bobkový list, tymián a skořici.

  2. Cibulky oloupejte a vcelku osmahněte na oleji. Přidejte k masu, vlijte ocet, a pokud je málo šťávy, podlijte vodou.

  3. Na mírném ohni duste přibližně hodinu a půl, dokud není maso tak měkké, až se rozplývá na jazyku. Pokrm můžete ozdobit kousky fety.

Zmrzlina s karamelovými krutonky

Doba přípravy: 25 - 30 minut

Pro 4 osoby

Potřebujeme: 1 - 1,5 l balení kvalitní vanilkové (nebo jiné oblíbené) zmrzliny, 1 malou bagetu od včerejška, 100 g másla, 200 g krupicového cukru, nejlépe přírodního.

  1. V silnostěnné pánvičce nebo kastrůlku rozpusťte máslo, přisypte cukr a za stálého míchání jej nechte zkaramelizovat (cukr se začne tavit, získá tekuté skupenství a zlatohnědou barvu). Buďte opatrní - žhavý karamel umí pěkně bolestivě spálit neobratné prsty.

  2. Bagetu zbavte kůrky a nakrájejte ji na plátky. Střídku pak rozkrájejte na kostičky - ideální jsou asi půlcentimetrové hrany. Kostičky vsypte do karamelu, promíchejte a pánvičku sejměte z ohně. Pomocí vařečky kostičky opatrně, ale pečlivě obalte v karamelu.

  3. Ze zmrzliny vytvořte bochánky (pokud nemáte příslušný nástroj, pomozte si lžícemi: jednou naberte zmrzlinu z krabice a druhou, drženou v protisměru, vykouzlíte úhledný bobek), rozdělte je do servírovacích misek a zalijte karamelovými krutony.

Kuře na citronech

Doba přípravy: 30 minut.

Pro 2 osoby

Potřebujeme: 4 prsní řízky po 150 g, 1 velký citrón, lžíci citronové šťávy, 2 lžičky čerstvého nebo lžičku sušeného tymiánu, 2 lžíce medu, lžíci sojové omáčky, olej na vymazání misky, pepř, sůl.

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia (elektrickou) nebo 180 stupňů (horkovzdušnou). Zapékací misku vymastěte. Citronovou šťávu, sójovou omáčku a med prošlehejte vidličkou, osolte a opepřete, přidejte část tymiánu. Marinádou pak v zapékací misce potřete maso. Pečte, až maso začne zlátnout a vonět.

  2. Citron mezitím omyjte a nakrájejte na co nejtenčí plátky, které mohou být až průsvitné. Prsíčka otočte a na každé položte jeden plátek. Vše posypte tymiánem, znovu lehce osolte, opepřete, pokapejte zbylou marinádou. Podlijte dvěma lžícemi vody a pečte ještě asi 10 minut, až se maso pěkně propeče a vše zezlátne. Maso přikryjte alobalem nebo je do něj zabalte, aby ještě víc zkřehlo. Jako příloha se hodí opékané brambory, čerstvá bageta nebo rýže. Šťávu podávejte zvlášť.

Zelenina na kuskusu s broskvovou omáčkou

Doba přípravy: 20 - 30 minut

Pro čtyři osoby.

Potřebujeme: 2 oloupané broskve, pěticentimetrový kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený na tenké plátky, 4 mladé cibulky, nakrájené na šikmé plátky, 150 ml bílého jogurtu, hrst čerstvého zeleného koriandru nebo petrželky, krájené nadrobno, šťávu z jednoho citronu, 400 g zeleniny: červené a zelené papriky, sušená rajčata, olivy, vše nakrájené na kousky., 2 lžíce vinného octa, 300 g kuskusu, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci kari pasty (lze nahradit mletým kari, rozetřeným s trochou oleje), 200 g vařicí vody, sůl na dochucení.

  1. Broskve nakrájejte a smíchejte se zázvorem, cibulkami a octem. Jogurt rozmixujte s koriandrem a solí.

  2. Kuskus a olej dejte do mísy a zalijte podle návodu vařící vodou s rozmíchanou kari pastou. Hotový kuskus smíchejte se zeleninou.

  3. Podávejte s omáčkou z broskví a ochuceným jogurtem.

 

| Seznam |Google| Atlas | Webzdarma | iDNES | iZITRA | IDOS | ICQ | Quick | Centrum | Yahoo | Eurotel | Webcams | Novinky | Cestiny | Martin |

 

* Kurzy * Last minute * Letenky * Kurzy akcie a burza * Reality a bydlení * Akcie * Rejstřík * Hotel Prague *