Hlavní stránka ICT Astro a Kosmos Vtipy Návštěvní kniha Download Věda a technika Gastronomie Ankety Chat Superkniha Shoutboard Mail to Zdraví Stařinky Mapa serveru

Recepty za málo peněz

 

Jogurtový závin

1 bílý jogurt (cca 200 gramů), 1 hera (nebo jiný tuk na pečení), 1/2 kg hladké mouky. Náplň: 1/2 kg jablek, strouhanka, skořice, cukr, eventuálně oříšky.

Z jogurtu, tuku a mouky vypracujeme tužší těsto a necháme odpočinout. Mezitím si připravíme náplň z jablek, která oloupeme a na hrubším struhadle nastrouháme. Těsto rozdělíme na dva díly, oba rozválíme (na 3 - 4 mm silnou placku) a posypeme strouhankou. Na ní rozložíme jablka, poprášíme skořicí, posypeme cukrem a můžeme přidat i mleté oříšky apod. Pak těsto s náplní zavineme, uložíme na pomaštěný plech, oba záviny pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme ještě posypat sezamovými nebo slunečnicovými semínky, ořechy či mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů Celsia a dozlatova upečeme.

Lehký zeleninový salát

1 čínský salát, 2 rajčata, 2 papriky, 2 mrkve, 1 salátová okurka, 1 cibule, svazek ředkviček (pokud jsou), 1 lžička soli, 3 lžíce cukru, 3 lžíce octa, špetka mletého pepře.

Poměr jednotlivých druhů zeleniny nemusíme zachovat přesně, ale všechny suroviny by měly být zastoupeny. Vše nastrouháme (okurku i se slupkou), případně najemno nakrájíme, přidáme malou lžičku soli, cukr, ocet, špetku mletého pepře, zamícháme a můžeme podávat. Nejlepší je ale udělat salát asi 1/2 hodiny před plánovanou spotřebou, zelenina pustí šťávu. Pokud přidáme olej, salát ztěžkne a je méně chutný, V lednici vydrží do druhého dne. Můžeme jej ještě dochutit najemno nasekanou koprovou nebo fenyklovou natí.

Netradiční míchaný salát

25 dkg syrového zelí, 25 dkg sladkokyselých okurek, 1 cibule, 1/2 kg mrkve, 30 dkg brambor, 30 dkg červené řepy, olej, sůl a pepř.

Kysané zelí i cibuli nakrájíme nadrobno, okurky nakrájíme na kostičky, stejně tak uvařenou mrkev, brambory a červenou řepu. Přidáme přiměřeně sůl, pepř a olej a vše důkladně promícháme. Vynecháním červené řepy připomíná salát tradiční bramborový, je však výrazně dietnější. Chutná výborně k minutkám a pečenému masu.

Celerový salát s jablky

25 dkg celeru, 25 dkg jablek, křen, citron, cukr. Zálivka: 1 dl vody, 1 lžička cukru, 4 lžíce citronové šťávy.

Celer i jablka nastrouháme a přidáme dvě lžíce nastrouhaného křenu a zálivku. Vše promícháme a necháme v ledničce vychladit.

Králičí stehna na bylinkách

4 stehna z králíka, 2 stroužky česneku, 50 g másla, sůl, pepř, čerstvý tymián, oregáno.

Do ohnivzdorné misky rozložíme králičí stehna, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme čerstvými nebo sušenými a podrcenými bylinkami. Na každou porci stehna dáme vločku másla, podlijeme vodou a přiklopené 1/2 hodiny v troubě pečeme. Potom odklopíme a stehna dopečeme. Podáváme s rýží.

Rybí koláčky

600 g rybího filé, 3 plátky žemlovky, 2 vejce, petrželka, muškát, oříšek, pepř, sůl, hladká mouka, mléko, tuk na smažení, máslo, zeleninový vývar, který tvoří kousek mrkve, cibule, česneku, hřebíček, špetka kari, petrželka, tymián, bobkový list, sůl, voda.

Suroviny do vývaru povaříme dvacet minut. Potom přidáme v mléku namočené plátky žemlovky, máslo, vejce, sůl. Vše smícháme, utvoříme koláčky, poprášíme je moukou a rychle opečeme po obou stranách. Podáváme s bramborovým salátem.

Rybí omeleta

1 konzerva ryb v oleji, 60 g sádla, 100 g sterilované zeleniny, 50 g sterilovaného hrášku, 3 vejce, sůl.

Tuňáka nebo jinou rybu vyjmeme z konzervy, nakrájíme a vložíme do rozpáleného sádla současně se zeleninou včetně hrášku. Vše zalijeme rozkvedlanými vejci, osolíme a opečeme po obou stranách. Na talíř klademe čtvrtinu omelet a ihned podáváme. I tento recept je pro čtyři osoby.

Žampiónová jehla

15 - 20 dkg celých žampiónů středně velkých, okurka, cibule, 10 dkg anglické slaniny, 2 červené nebo zelené papriky, marináda z oleje.

Zeleninu nakrájíme na silnější plátky a slaninu také. Vše střídavě napíchneme na grilovací jehlu. Při grilování špízy potíráme marinádou z oleje. (Lžíce sójové omáčky a kečupu. Můžeme přidat i chilli koření.) Grilujeme asi 15 až 20 minut, až je vše měkké a má správnou barvu. Podáváme s chlebem a salátem.

Jablka v županu

2 - 3 jablka, vanilkový puding, 2 žloutky, oříšky nebo kokos, olej na smažení, šlehačka, griotka na polití.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kolečka. Nejprve obalíme v prášku pudinku, v rozšlehaných žloutcích a poté v nastrouhaných oříšcích nebo kokosu. Smažíme na oleji. Zdobíme šlehačkou a polijeme troškou griotky.

Třešňová bublanina

70 g másla, 140 g pískového cukru, 140 g polohrubé mouky, 3 vejce, citrónová kůra, vanilkový cukr, třešně.

Polovinu cukru, máslo a žloužky utřeme do pěny. Ušleháme tuhý sníh z bílků, přidáme do něho zbylý cukr a vše smícháme s moukou, citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem. Koláčovou formu vymastíme tukem, vysypeme moukou a naplníme těstem. Poklademe opranými a okapanými třešněmi a zvolna upečeme asi hodinu v mírně předehřáté troubě.

Naplněné papriky

Papriky uvnitř očistíme a plníme směsí: mleté maso, sůl, vejce, česnek, 2 lžíce ostrého kečupu, špetka hladké mouky, pepř. Vše smícháme a hmotou plníme papriky. Pečeme v remosce s troškou oleje. Povrch paprik posypeme hustě kmínem a na plátky nakrájenou cibulí. Pečeme asi 1,5 hodiny. Papriky musí mít tmavší kůžičku.

Zapečené cukety

1,5 kg cuket, 20 dkg taveného sýra, máslo, 4 vejce, česnek, petrželka, muškátový květ, strouhaný sýr, sůl.

Cukety podélně nakrájíme na asi jeden cm silné plátky. Osolíme a necháme asi půl hodiny odpočinout. Mezitím si utřeme tavený sýr s celými vejci. Podle chuti přidáme prolisovaný česnek, drobně nasekanou petrželku, trochu muškátového květu a sůl. Cuketu usušíme ubrouskem a potřeme sýrovým krémem. Spojujeme vždy dvě a dvě k sobě. Potom je vložíme do máslem vymazané zapékací misky, lehce je zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě. Podáváme s vařenými brambory.

Pizza z kynutého těsta

400 g hladké mouky, 20 g droždí, 1 hrnek vlažné vody, špetka cukru, 1/2 lžička soli, tuk na vymazání plechu. Na pokladení těsta: 4 špekáčky, 4 rajčata, 2 zelené papriky, 4 vejce, sůl, pepř.

Z droždí, vody a cukru necháme nakynout kvásek. V míse propracujeme s moukou a solí v těsto a necháme nakynout. Nakynuté těsto vyklopíme na vymazaný plech a rozprostřeme, takříkajíc roztlapeme. Na těsto poklademe nakrájenou zeleninu, špekáčky a zalijeme rozšlehanými vajíčky. Nakonec osolíme a opepříme. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 220 stupňů do růžova (asi 45 minut). Kdo má rád, tak před vytažením z trouby může posypat nastrouhaným sýrem.

Houbové klobásy

1 kg tvrdších hub, 100 g sádla, 4 vejce, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, mletý pepř, sůl, střívka na klobásky, špejle.

Očištěné a omyté houby umeleme na masovém strojku a promícháme s jedním vejcem. Zbylá tři vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nadrobno nasekáme. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a spolu s nasekanými vařenými vejci přidáme k umletým houbám. Podle chuti směs osolíme a opepříme, vše dobře promícháme. Směsí naplníme střívka a konce uzavřeme špejlí. Připravené klobásy vložíme do studené osolené vody a tu přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme 10 minut. Klobásy podáváme teplé, s nadrobno nakrájenou a orestovanou anglickou slaninou a čerstvým pečivem.

Pikantní fazole

2 konzervy červených fazolí ve slaném nálevu, 100 g jakékoli uzeniny, 1 menší sýrová paprika, 1 menší cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce sójové omáčky, mletý pepř, kmín, majoránka, pálivá paprika (koření podle vlastní chuti), 2 - 3 lžíce jíšky.

Na tuku zesklovatíme cibulku, přidáme nasekaný česnek a na nudličky nakrájenou papriku. Směs chvilku podusíme a dodáme na malé kousíčky nakrájenou uzeninu. Promícháme a do směsi vyklopíme fazole i s nálevem. Přivedeme k varu, okořeníme lžící hořčice, sójovkou a přidáme i ostatní koření. Zahustíme jíškou a vaříme už jen opravdu velice krátce. Pozor - solíme až na konec, nálev z fazolek je už osolen! Podáváme s chlebem.

Masové šištičky v ostré omáčce

1 kg mletého vepřového masa, 1 velká syrová brambora (nastrouhat), 1 vejce, sůl, pepř, grilovací koření, 1/2 cibule.

Vše zamícháme a tvoříme malé šištičky (asi jako palec) a klademe do pekáče - pečeme jen napůl. Mezitím si připravíme 1/2 kg i více na kolečka nakrájené cibule, kterou poklademe na nedopečené maso a zalijeme omáčkou: na 1/2 l dáme 1/4 l vody a 1/4 l kečupu a přidáme drobně nakrájené feferonky. Omáčkou přelijeme vrstvu cibule a dáme zapéci. Až cibule zesklovatí, je jídlo hotové. Nejlépe chutná s chlebem a pivem.

Zákusek s pudinkem a jablky

30 dkg hladké mouky, 1 vejce, 1 dl mléka, 1 hera (nastrouhat).

Vypracujeme těsto a dáme na 1/2 hodiny odpočinout. Uvaříme vanilkový pudink z jednoho litru mléka (osladíme). Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden položíme na vymazaný, vysypaný plech, poklademe vrstvou dětských piškotů, nastrouhanými jablky, posypeme cukrem a skořicí a zalijeme pudinkem. Vyválíme druhý díl těsta a přikryjeme jím nádivku. Pečeme pomalu asi 1/2 hodiny.

Tvarohový koláč

Tři kostky tvarohu, 10 dkg dětské krupičky, 18 dkg másla, 20 dkg moučkového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 4 vejce, 1 vanilkový cukr.

Vše dohromady řádně utřeme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Na koláč klademe nastrouhaná jablka, sypeme skořicí, cukrem a drobenkou. Pečeme zvolna dorůžova asi třicet minut.

Slaninové knedlíky

6 starších rohlíků, 1/4 l mléka, 3 vejce, 200 g anglické slaniny, 1 lžíce sekané petrželky, 240 g hrubé mouky, špetka muškátového oříšku, 1 cibule.

Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme a společně osmažíme na kostky pokrájené rohlíky. Přendáme do mísy, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vejce se solí. Nakonec přidáme mouku, posekanou petrželku a necháme těsto 20 minut odpočinout. Z těsta tvarujeme kulaté knedlíky, dáváme je do vroucí slané vody na 15 - 20 minut vařit. Podáváme sypané osmaženou cibulkou.

Jatýrka v alobalu

400 g telecích jater, pepř, 40 g oleje, 150 g dušené rýže, 100 g šunkového salámu, 40 g másla, 300 g jablek, citrónová šťáva, 4 lžíce bílého vína.

Plátky jater okořeníme a opečeme na oleji z obou stran. Dušenou rýži smícháme s posekaným salámem a rozdělíme na 4 kousky alobalu, které předem potřeme máslem. Na rýži dáme plátky jater a na ně plátky oloupaných jablek. Každou porci zalijeme výpekem z jater, pokapeme citrónovou šťávou a bílým vínem. Alobaly uzavřeme, uložíme na pekáč a pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 25 minut. Podáváme se zelným salátem s mrkví.

Kapustové jitrničky

Vybereme větší listy ze zelí nebo kapusty, spaříme je vřelou vodou, aby změkly, a narovnáme na vál. Mezitím zpěníme na sádle cibulku a nandáme opranou rýži. Mírně podlijeme vodou a dusíme, aby byla rýže napůl udušená (zrníčka byla oddělena). Necháme vychladnout. Do rýže zamícháme nahrubo mleté osolené a opepřené vepřové maso. Vytvarujeme podlouhlé jitrničky, tak velké, aby se vešly do listu. Zavineme a spojíme párátky. Položíme do pekáčku na rozpuštěnou slaninu a na povrchu pomažeme tukem. Podléváme vodou, pečeme asi 3/4 hodiny, až zčervenají.

Rybí karbanátky

500 g tresky, 2 tvrdé žemle, 1 cibule, 1 vejce, sůl, pepř, mléko, strouhanka a tuk na smažení.

Žemli namočíme v mléce a přidáme k rybímu masu. Cibuli nakrájíme, osmahneme a přidáme také k masu. Směs umeleme na masovém strojku, přidáme vejce, koření a podle potřeby zahustíme trochou mouky. Karbanátky tvarujeme a ve strouhance smažíme na tuku po obou stranách. Obracíme opatrně (bývají křehké).

Špenátové lívanečky

1 krabice zmrazeného špenátu, 3/4 l mléka, 2 vejce, 400 g hladké mouky, 1 lžíce soli, 20 g droždí, 60 g sýra, olej na smažení.

Špenát necháme pomalu rozmrazit na cedníku a okapat. V hrnci rozkvedláme mléko s vejci, droždím, moukou a špenátem. Necháme asi hodinu odpočinout. Lívanečník vymastíme olejem a po lžicích přidáváme těstíčko, z něhož smažíme tenké lívanečky. Hotové posypeme nastrouhaným sýrem.

Cuketové řezy

1 středně velká cuketa, 1/4 l oleje, 1/4 l pískového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček skořicového cukru, 3 vejce, 1/2 l polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, čokoládová poleva, jádra ořechů na ozdobu.

Omytou cuketu nakrájíme a jemně nastrouháme, přidáme cukr, žloutky, skořici a ušleháme do krému. Potom přidáme olej, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Těsto naneseme na plech vyložený pečicím papírem a v mírnější troubě upečeme. Vychladlý korpus přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechy.

 

| Seznam |Google| Atlas | Webzdarma | iDNES | iZITRA | IDOS | ICQ | Quick | Centrum | Yahoo | Eurotel | Webcams | Novinky | Cestiny | Martin |

 

* Kurzy * Last minute * Letenky * Kurzy akcie a burza * Reality a bydlení * Akcie * Rejstřík * Hotel Prague *